понеделник, 8 юни 2009 г.

Crash! Boom! Bang!


И пак! Писна ми! Писна ми от хора, които си купуват книжките в бакалията и излизат на пътя да трепят хора! До гуша ми дойде от подкупни изпитващи, катаджии и полицаи! До гуша ми дойде от нагли пришълци, купили си за по-евтино книжка от "на-майната-си" и дошли "у големио град"! Хора, които и да не са си купили книжката, за цялото си кормуване не са видели нито един работещ светофар, хора, които като се засекат с кола на кръстовище казват, че има "задръстване", хора които и хал хабер си нямат от правилника! 

Не е възможно човек с книжка (нарочно не го наричам шофьор, защото за мен шофьор е човек който знае правилника и може да кара)  да не знае, че когато дава назад, излизайки от паркинг е виновен по всички параграфи. Не може същия този човек да ми обяснява, че Рено Туинго, 1,2 може за десет метра да набере от 0 до 60 км/ч! Ако можеше, нямаше и да си помисля да продавам "Въшката". Не може същия този човек да ми обяснява, че имам 20 м спирачен път, при положение, че от старт до стоп има 10 метра! Не е възможно да ми се казва, че имало знак "Паркинг" и ограничение "30 км/ч" и да ми втълпява, че като има знак "Паркинг", то аз се намирам на паркинг! НЕ! Аз съм в локалното на Цариградско! Това, че има паркинг, не значи, че трябва да се ослушвам за балъци, купили си книжките онзи ден! Аз съм на пътя с предимство! Дали ви харесва или не - не ме интересува! В закона пише:

 Чл. 40. (1) Преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че 
пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или 
затруднения за останалите участници в движението.
  (2) По време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да 
наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно, той е длъжен да 
осигури лице, което да му сигнализира за опасности.

А не да ми казва, ми ти изскочи много бързо! Ай сиктир! Бързо с туинго (френското Трабантче!) Мдам, и на мен ми се пада селтака, 'дето не е чел правилника. Предлагам му вариант "Двустранен протокол" - ситуацията е ясна - той дава назад и ме удря - ясно кой е виновен и на кого КАТ би написал акт. Но хасковския "бек" е убеден, че аз съм виновна и ми казва, че няма да се подпише на такъв протокол. :) 

- Викаме КАТ, губим по час и малко от живота си в чакане, пича ми обяснява какъв акт ще отнеса, супер доволен от ситуацията ... 

Минава час, идва КАТ и пита какво се е случило - версия 1 (моята - карам си аз и господина решава да излезе от паркинга назад - резултата е налице! Няма какво да Ви обяснявам, сами виждате!) Версия 2 - Тя прелетя (сигурно с 2000 км/ч) и ме удари отзад! Там има табелка "Паркинг" и ограничение на скоростта "30 км/ч"! Следва интересен въпрос от страна на Полицая: 

- Господине, от колко време имате книжка? 

- А, от 5 години (горд убиец!)! 

- А за тези 5 години никой ли не Ви е казвал, че като извършвате маневра назад сте виновен, каквото и да се случи? 

Еми, 'дето се вика - шанс! Предложих му да се разберем с протокол, да не викаме КАТ, само да регистрираме ПТП-то, ама не се съгласи! Той бил прав! И беше много доволен как: "'Щото съм такъв тарикат, щели на мен да ми пишат акт!" То нашенския мачо си знае: "Жена шофьор, негър скиор и т.н...."  Сега вместо само да му се увеличи вноската по гражданската, ще му съставят акт: 6 точки за виновно причинено ПТП, още няколко за "виновно" движение назад, няколко стотин лева глоба и ... следващия път няма да е толкоз "отворен" като връща назад. Шанс! Надявам се това да го накара да прочете правилника за Първи път в живота си. 

А най-интересното е, че остана да обжалва акта. Много ми е интересно кой ли съд би подкрепил версията: "- Карам си язе, баца, назадЗЕ, и изведнъж ма тресна туй женското!" 

... 

Затова умолявам всички бъдещи шофьори: 

- Явявайте се 10 - 20 пъти на листовки и още толкоз на кормуване, но не си купувайте книжките! За да не ме питате после, аджеба, 'що не се изпреварва на мост и защо не се връща назад на бензиностанция! Помислете малко! Днес сте си купили книжка, утре някой като Вас ще блъсне на пешеходна пътека жена Ви, майка Ви, детето Ви и ... кой ще е виновен? 

2 коментара:

ikkar каза...

Не е проблема в това да се Явяваш 10 - 20 пъти на листовки и още толкоз на кормуване,проблемът на България е във Възпитанието на хората. Да си купиш книжката в страна на Пазарна икономика и силно Корумпирана зконодателна система в 82% от случаите (по не официални данни) си нямал право на избор,нека да си спомним за школата на Госпожа Мария...
http://vbox7.com/play:630f3041
А сега ще ти разкажа на кратко как се взима Книжка в Съединените Американски Щати : какво е нужно : Ако си между 16-21 години училището ти издава разрешение да управляваш автомобил с придружител тоест родителите ти да могат да те учат на пътя безнаказано.От най-близкото (Bureau of Motor Vehicles за кратко "BMV") Бюро за моторни превозни средства си взимаш безплатно правилника за дрижение по пътищата (като имаш в предвид че за Лека кола, Мотопед , Мотоциклет,Бус,Автобус,Камион и т.н. са напълно различни "книжки") и се учиш сам в къщи. След като ти самият прецениш че вече си готов отиваш в "BMV" сядаш на един компютър и решаваш тест от 66 въпроса (напълно безплатно) ако покриеш 72% от този тест което е почти сигурно имайки се впредвид леснотата на онази тъничка книжка целенасочена само и единствено към превозното средство което искаш да управляваш се обаждаш на посочен телефон в бюрото и си насрочваш ден за практически изпит,на който отиваш с най-здравата и нова кола на тате, идва един представител на реда и закона , инспектира колата (Светлини ,мигачи, стопове, и клаксон ) и ако всичко работи качва се и правите едно кръгче из квартала (голям късметлия ще си ако реши да те изведе на улица със светофар). ако те одобри което се случва в 98% от случаите издава ти едно талонче с което влизаш в бюрото, снимат те с Уеб камера и срещу $24 и около 15мин. чакане си получаваш книшката още топла и лепкава.
"Удостоверен Потенциален Убиец" Ще кажеш ти ...
Но НЕ .. Защо???
Защото хората в USA имат Респект ,страх и Уважение към закона и когато на табелката пише [Speed Limit 45MPH] само еденици го нарушават които биват осъдени на момента от всички останали участници в движението .
А какво се случва в нашата мила Родина ,
Тате продава нивата на село Купува Голф 3ка от Италия с инвалидна регистрация на името на Баба да излезне по-тънко,инсталира газовата и "-нечовешката яака" музика дава пълен достъп на подрастващото то на свой ред сяда зад волана надява слънчевите очила, лови се с една ръка за волана килнат на дясно, преживя си нагло дъвката и говори по мобилното си телефонче, надънил музиката колкото може и всички останали на пътя са "идиоти и простаци" само той свестният и се движи над закона в резултат на което "Crash! Boom! Bang!" И Обществото задава въпросът "- КОЙ ТИ ДАДЕ КНИЖКА НА ТЕБЕ БЕ!!!!!!" но аз мисля че правилният Въпрос е "- КОЙ ТЕ ВЪЗПИТА ТЕБЕ? " И на какво основание се мислиш за толкоз велик и недосегаем нима не си човек като всички останали на тази планета ??!?!?!

Dodushka каза...

За съжаление си много прав, то затова всичката ни работа е такава. Ние сме "най-умните, най-красивите, най-гостоприемните и най-работливите", но само на думи (справка - Иван Хаджийски - "Бит и душевност на нашия народ" и "Оптимистична теория за нашия народ" - за тези, които си мислят, че греша!).