вторник, 22 май 2012 г.

Дръж се, Земьо, шоп те гази

Или как земетресението край Перник събуди Софийското Равно Поле. 

Спя си сладко и изведнъж леглото се опитва да ме "изтръска" от себе си. Хмм, много му здраве, сигурно е сън. Обръщам се на другата страна и се завивам през глава. 
Леглото продължава да се опитва да се отърве от присъствието ми на гърба му (явно му приличам на бълха на кучешки гръб) и напира да се евакуира през вратата на стаята. 
Тук вече е момента да се разсъним. Натиснах гадината към пода, не че със своите 220 см ще успее да се провре през 80 сантиметровата врата, ама в момент на паника кой да се сети. Току виж успяло, па ходи го гони 7 етажа надолу по стълбите и обяснявай, на и без друго уплашените ти съседи, защо в 3ч. през нощта спалнята ти обикаля около блока и се опитва да се намърда в колата ти ... срам ... 
Междувременно чувам най-смелите да се евакуират с асансьора. Глъч и шаш на паркинга пред входа (имаше нещо за проекция на сградата и най-безопасно разстояние при земетръс, ама явно в 3ч. и няколко минути тез правила не се спазват от най-бързите). Пък и ходи намери такова място в центъра на София, ако някой успее да го намери, да вземе да го Tag-не във Фейсбука. Уплашени майки с деца стоят на 2 метра от 8 етажна сграда с идеята, че са в безопасност. 
Вече съм будна, облечена и се чудя дали като се евакуирам трябва да нося със себе си служебния лаптоп, според процедурите на работодателя ми (колко съм съвестна, а?). Десет минути по-късно решавам, че няма да се смъквам по стълбите (с или без лаптопа) и решавам да проверя през телефона какво, колко силно и къде се разтресе. Новинарските сайтове спят, телевизиите пуснали плей-листа от филми до първото кафе и идването на дневната смяна, а пък сайта на Средиземноморския сеизмологичен център е претоварен и не се зарежда. 
Вкъщи започват облозите 4,7 или 4,9
Дежурните в медиите май също са имали битки с креватите или диваните си и се появяват първите анонси: "Силно земетресение усетено в района на София. Очаквайте подробности!". Е, благодаря Ви за "новината", новина.бг. Десет минути по-късно вчера.бг излиза със становище: "Окончателно: Силен трус разлюля София" - ха, окончателно, ама друг път, мен пак ме разтресе!
Който не се е евакуирал с асансьора до сега го прави след този трус. 
Навън се чува запалване на двигатели и дружно изнасяне от паркинга на блока - Имало и разумни същества (групата на стоящите на 2 метра от входа не намалява особено). Народа навън започва да гадае за силата на труса. 
Имаме информация - да живеят социалните мрежи - къде - близо до Перник, кога - в 3:00ч българско време, колко - 5.8 ! Вторичния трус - пак наблизо, но по-слаб, още спорят за магнитуда. Гледам народа не спи, има Интернет, коментира във Фейсбук, значи всичко е наред и няма кой знае какви поражения на инфраструктурата. 
Канал 3 излиза с информация за земетресението. Първите (поне за мен), поздравления!
Поодумахме ситуацията в различните краища на България и решавам, че каквото било, било, аз си лягам пак. (Да, спалнята не успя да избяга, въпреки желанието си!) 
Тъкмо да заспя и ... чувам  бученето на влаковете от линиите ... чакай малко ... БДЖ нали е пред фалит, какви влакове? Изправям се в леглото и в този момент полилея си оправдава името... леглото (явно разбрало, че няма да мине през вратата), само получи конвулсии от страх, но не се опита да ме метне на земята. 
То се е видяло, няма да се спи тази нощ, а през деня, ако началството не се смили над бедните недоспали и уплашени черноработници, ще се симулира дейност. 
А като за капак полу-заспала кака в извънредната емисия на Нова в 5ч. обяви, че силата на труса била 8,5 (хлъц) ... (главочес) ... ровене из спомените колко точно беше в Япония миналата година и нали обявиха 5,8 ??? Добре че се намесиха от БАН да разяснят на девойчето каква е разликата между двете цифри ... Журналисти, какво да ги правиш, не е нужно да познават числата, нито да пишат грамотно, нито пък да са запознати с материята за която правят репортаж. Важното е да изглеждат добре и да са нахални. (Ако някой журналист се припознава в по-горното описание - проблема си е негов!).

Няма коментари: