сряда, 12 декември 2007 г.

Съвпадение?

Наближават Коледните празници и ме обзема странно коледно настроение. Замислих се за някоя коледна песничка, но уви, тези за които се сетих на български ги знам в по-... "особен" вариант. За сметка на това се сетих за ужасно много коледни песнички на полски. Защо именно на полски? Не знам. Като че ли има значение къде си живял когато е трябвало да ги учиш в училище.
Когато попитах Гугъл за коледните песнички на български, попаднах на доста интересен коледен сайт ... и оттам - на друг - за славяните, езичеството, ... където открих, че има сходно на моето име (по-скоро на съкратения му вариант) - Доли - Доля (Сретя, Среќа, Срећа)
Богиня на щастливата съдба и късмета, приносителка на радост и щастие, помощница на богинята на домашното добруване - Мокош. Представяна е като златокоса девойка, която, също като Мокош, често преде златна прежда и в нея вплита съдбите на хората, т.е. щастливите моменти в съдбите им. Често Доля пътува по земята и може да се яви на всеки - веднъж като момиче, веднъж като момче. Помолва за малка услуга, подпитва това и онова и, ако човекът е добър, отзивчив, почтителен, тя го дарява с късмет. Ако човек е сприхав, неуслужлив или каже лоша дума за боговете, Доля се отвръща от него и щастието никога не идва при такъв човек. Доля очевидно е източнославянският вариант на южнославянската богиня Сретя.

Няма коментари: